18 maj 2017

Składniki: 6 jajek, 1 gotowe ciasto francuskie, wędlina (lepiej - boczek, bardziej pasuje do jajecznicy), 1 mała cebula, 1 mały pęczek szczypiorku, 0,5-1 papryka czerwona, sól, pieprz... Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przechowujemy każde osobno, najlepiej zostawiając je w skorupkach od jajek. Białka mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz resztą posiekanych składników i doprawiamy (odrobinę białka zostawiamy na posmarowanie ciasta). Smarujemy masłem formę do muffinek. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie. Końcówki ciasta będą wystawać do góry, nad formę. Wlewamy do zagłębień masę z białek, a na wierzchu delikatnie umieszczamy żółtko. Białkujemy wystające fragmenty ciasta, żeby się ładnie zarumieniły. Pieczemy całość w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zezłoci. Wyciągamy delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki. Podobno można formę muffinkową wyłożyć kawałkami papieru do pieczenia i po upieczeniu wyjąć poszczególne porcje, ciągnąc za papier. Nie próbowałam, ale może faktycznie dzięki temu łatwiej będzie ciasto powyciągać :)

29 maj 2017
29 maj 2017
29 maj 2017
29 maj 2017
Reklama
    2011 © Copyright http://kobiecegadzety.pl

    [Regulamin] [Polityka Prywatności] [Reklama] [Kontakt] [O nas i Relacje Inwestorskie]


    Logowanie

    Wszelkie tresci w serwisie sa generowane przez uzytkownikow i wlasciciel portalu http://kobiecegadzety.pl nie bierze za nie odpowiedzialnosci. Jesli uwazasz, ze dodane tresci naruszaja jakiekolwiek prawo (w tym prawa autorskie)