Kurczak ze szpinakiem pieczony w cieście francuskim
Zdjęcie: http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/piersi-kurczaka-faszerowane-szpinakiem.html || Pexels

Nie masz pomysłu na obiad? Kurczak ze szpinakiem pieczony we francuskim cieście jest nie tylko przepyszny, ale też prosty w przygotowaniu!

Kurczak w cieście francuskim to propozycja, która zasmakuje wszystkim, także najmłodszym. Sprytnie przemycony szpinak, zapieczony razem z serem w mięsie zjedzą nawet niejadki. Przygotowanie obiadu zajmie Ci pół godziny, a już piecze się samo 🙂

Kurczak ze szpinakiem pieczony w cieście francuskim

Składniki:

  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 opakowania ciasta francuskiego (zwykłe lub light)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 6 plastrów żółtego sera lub 2 kulki sera mozzarella
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie: papryka mielona
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Cebulę pokój w drobną kostkę i podsmaż chwilę na maśle. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przemieszaj i dorzuć szpinak. Dopraw i smaż przez około 5 minut. Wyłącz, dodaj śmietanę i przemieszaj.

Piekarnik nastaw na 200°. Piersi opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką mieloną. Każdą przetnij z boku na głębokość 3/4, tworząc kieszonkę. Do środka włóż farsz oraz 1 plaster żółtego sera lub 2 plastry mozzarelli. Płat ciasta francuskiego rozwiń i podziel na 2 części. Każdą gotową pierś zawiń w połowę płatu. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch posmaruj jajkiem. Piecz przez około 40 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.

Smacznego!

P.S. Zapieczonego kurczaka w cieście francuskim możesz po wystygnięciu pokroić, tworząc roladki. Będą idealne jako przekąski na imprezę!

Przepis pochodzi ze strony: http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/piersi-kurczaka-faszerowane-szpinakiem.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj