Proste i smaczne ciasto salceson z wafli
Przepis: https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-salceson

Masz ochotę na smaczny deser bez pieczenia, którego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane? W takim razie wypróbuj ciasto salceson z wafli!

Proste i smaczne ciasto salceson z wafli

Składniki na ciasto salceson z wafli:

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli tortowych,
  • 250 gram masła lub margaryny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 gram cukru,
  • 250 gram herbatników maślanych,
  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (np. pomarańczowym lub cytrynowym),
  • dodatkowo: 200 ml gorącej wody oraz ulubione bakalie (opcjonalnie).

Przygotowanie ciasta salceson z wafli:

Dwie materiałowe ściereczki namocz w ciepłej wodzie i połóż na blasze do pieczenia. Ułóż na nich wafle, jeden obok drugiego, przykryj i pozostaw do momentu, aż będą miękkie i będzie je można zwinąć. Jeżeli wafle nie będą chciały nasiąknąć, namocz ściereczki raz jeszcze.

Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. W tym czasie rozpuść masło w mikrofali (uważaj, żeby się nie zważyło) lub garnku, dodaj cukier, pokruszone wafle oraz herbatniki (możesz je zmielić w młynku lub wrzucić do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa). Wszystkie składniki wymieszaj z przestudzoną galaretką i dodaj bakalie.

Gęstą masę wyłóż równomiernie na wafle i zwiń w rulon. Roladę owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 2 godzin lub na całą noc.

Smacznego!

Proste i smaczne ciasto salceson z wafli
Przepis: https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-salceson

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-salceson

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj