Masz ochotę na smaczny deser bez pieczenia, którego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane? W takim razie wypróbuj ciasto salceson z wafli!
Proste i smaczne ciasto salceson z wafli
Składniki na ciasto salceson z wafli:
- 1 opakowanie kwadratowych wafli tortowych,
- 250 gram masła lub margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 50 gram cukru,
- 250 gram herbatników maślanych,
- 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (np. pomarańczowym lub cytrynowym),
- dodatkowo: 200 ml gorącej wody oraz ulubione bakalie (opcjonalnie).
Przygotowanie ciasta salceson z wafli:
Dwie materiałowe ściereczki namocz w ciepłej wodzie i połóż na blasze do pieczenia. Ułóż na nich wafle, jeden obok drugiego, przykryj i pozostaw do momentu, aż będą miękkie i będzie je można zwinąć. Jeżeli wafle nie będą chciały nasiąknąć, namocz ściereczki raz jeszcze.
Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. W tym czasie rozpuść masło w mikrofali (uważaj, żeby się nie zważyło) lub garnku, dodaj cukier, pokruszone wafle oraz herbatniki (możesz je zmielić w młynku lub wrzucić do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa). Wszystkie składniki wymieszaj z przestudzoną galaretką i dodaj bakalie.
Gęstą masę wyłóż równomiernie na wafle i zwiń w rulon. Roladę owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 2 godzin lub na całą noc.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-salceson