Efektowne róże z jabłek i ciasta francuskiego. Pychota!
Efektowne róże z jabłek i ciasta francuskiego. Pychota!

Zaskocz swoich gości efektownym deserem i poczęstuj ich różami z jabłek i ciasta francuskiego. Palce lizać!

Efektowne róże z jabłek i ciasta francuskiego. Pychota!

Składniki na róże z jabłek i ciasta francuskiego:

  • 1 rolka ciasta francuskiego,
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • 1/2 cytryny,
  • kilka łyżek ulubionego dżemu,
  • cukier puder.

Wykonanie róż z jabłek i ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około pół godziny przed przygotowaniem deseru. W międzyczasie przekrój jabłka na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce w bardzo cienkie plastry. Przełóż je do garnka, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny i zalej wodą. Gotuj przez około 2-3 minuty, aby zmiękły, a następnie odcedź i ostudź.

Rozwiń rulon z ciastem i przetnij go na 4 podłużne paski. Każdy pasek podziel na pół. Posmaruj je dżemem. Przy krawędzi zacznij układać plastry jabłek w taki sposób, aby nachodziły na siebie. Zwróć uwagę na to, aby zaokrąglone części owoców wystawały nieco ponad linię ciasta. Wolną częścią ciasta przykryj jabłka od góry i dociśnij delikatnie palcami.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Zacznij pomału zwijać rulon, uważając przy tym, aby jabłka nie zmieniły swojego położenia. Gotowy rulon postaw tak, aby kawałki jabłek znajdowały się na górze. Różyczki przełóż do formy na muffinki (możesz wysmarować ją masłem lub wyłożyć papilotkami).

Piecz przez około 35-40 minut. Wystudzone róże możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Efektowne róże z jabłek i ciasta francuskiego. Pychota!
Efektowne róże z jabłek i ciasta francuskiego. Pychota!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj