Chcesz sprawić radość bliskiej Ci osobie? Przygotuj dla niej genialny tort SCHOKO BONS, a z pewnością będzie zachwycona!
Torty z dodatkiem słodkości Kinder robią od pewnego czasu furorę. Nie tylko smakują przepysznie, ale i wyglądają przepięknie. Tego typu tort zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne ciacho z dodatkiem cukierków SCHOKO BONS.
Genialny tort SCHOKO BONS
Składniki na tort SCHOKO BONS:
Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 200 gram białego cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli.
Biały krem:
- 200 gram serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru.
Brązowy krem:
- 200 gram serka mascarpone
- 100 gram masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny.
Dodatki:
- 200 gram zmielonych orzechów laskowych
- 1 opakowanie cukierków SCHOKO BONS
- Dżem dla przełamania smaku (np. porzeczkowy lub malinowy).
Przygotowanie tortu SCHOKO BONS:
- Rozbij jajka – żółtka przelej do dużego kubka, a białka do miski. Dodaj do białek szczyptę soli i ubijaj. Pod koniec zacznij wsypywać partiami cukier i miksuj, aż powstanie błyszcząca, sztywna piana.
- Do ubitych białek dodaj żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Możesz użyć miksera, ale ustaw jak najmniejsze obroty.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180?C na około 40 minut.
- Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj kremy. W jednej misce ubij śmietanę kremówkę, następnie wymieszaj ją z serkiem mascarpone oraz cukrem i schowaj do lodówki. W drugiej zmiksuj serek mascaropone z masą kajmakową oraz sokiem z cytryny i schowaj do lodówki.
- Po upływie 40 minut sprawdź, czy patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Uchyl drzwi od piekarnika i trzymaj ciasto w środku przez około 10 minut. Następnie wyciągnij biszkopt z formy i studź na kratce.
- Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Kremy podziel na 2 części. Dolny biszkopt posmaruj dżemem i wyłóż ciemnym kremem. Połóż środkowy biszkopt, posmaruj dżemem i wyłóż jasnym kremem. Górny biszkopt posmaruj jasnym kremem, posyp mielonymi orzechami laskowymi i udekoruj pokrojonymi cukierkami SCHOKO BONS. Boki tortu posmaruj ciemnym kremem (możesz je także posypać orzeszkami).
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/01/tort-schoko-bons.html