Masz ochotę na słodki deser? Karmelowe ciasto Princessa z pewnością Ci zasmakuje!
Princessę lubi większość z nas. Deser inspirowany popularnym wafelkiem z pewnością zrobi furorę wśród Twoich gości, a jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu.
Karmelowe ciasto Princessa. Poezja!
Składniki na karmelowe ciasto Princessa:
Biszkopt:
- 6 białek,
- 200 gram wiórków kokosowych,
- 100 gram cukru,
- 50 gram płatków migdałowych,
- 3 wafelki kokosowe Princessa,
- szczypta soli.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 300 ml śmietany 30%,
- 100 gram cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 gram miękkiego masła lub margaryny.
Dodatki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 2 wafelki kokosowe Princessa do dekoracji.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Do sztywnej masy dodaj wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodaj posiekane wafelki Princessa, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do formy o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studź przy lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu:
W 3/4 szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz obydwie mąki, tak, aby nie było grudek. Do garnka wlej resztę mleka i zagotuj razem ze śmietaną oraz cukrem. Do gotującego się mleka wlej zawartość szklanki, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, a następnie (cały czas ucierając) dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej.
Przygotowanie karmelowego ciasta Princessa:
Na warstwę biszkoptową wyłóż 2/3 kremu i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Ułóż biszkopty i rozsmaruj na nich masę krówkową. Na wierzch wyłóż resztę kremu i posyp posiekanymi wafelkami.
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: https://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2016/03/ciasto-princessa-z-karmelem.html