Karmelowe ciasto Princessa. Poezja!
Przepis: https://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2016/03/ciasto-princessa-z-karmelem.html

Masz ochotę na słodki deser? Karmelowe ciasto Princessa z pewnością Ci zasmakuje!

Princessę lubi większość z nas. Deser inspirowany popularnym wafelkiem z pewnością zrobi furorę wśród Twoich gości, a jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu.

Karmelowe ciasto Princessa. Poezja!

Składniki na karmelowe ciasto Princessa:

Biszkopt:
  • 6 białek,
  • 200 gram wiórków kokosowych,
  • 100 gram cukru,
  • 50 gram płatków migdałowych,
  • 3 wafelki kokosowe Princessa,
  • szczypta soli.
Krem:
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 100 gram cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 gram miękkiego masła lub margaryny.
Dodatki:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 2 wafelki kokosowe Princessa do dekoracji.

Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Do sztywnej masy dodaj wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodaj posiekane wafelki Princessa, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do formy o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studź przy lekko uchylonym piekarniku.

Przygotowanie kremu:

W 3/4 szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz obydwie mąki, tak, aby nie było grudek. Do garnka wlej resztę mleka i zagotuj razem ze śmietaną oraz cukrem. Do gotującego się mleka wlej zawartość szklanki, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, a następnie (cały czas ucierając) dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej.

Przygotowanie karmelowego ciasta Princessa:

Na warstwę biszkoptową wyłóż 2/3 kremu i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Ułóż biszkopty i rozsmaruj na nich masę krówkową. Na wierzch wyłóż resztę kremu i posyp posiekanymi wafelkami.

Karmelowe ciasto Princessa. Poezja!
Przepis: https://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2016/03/ciasto-princessa-z-karmelem.html

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: https://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2016/03/ciasto-princessa-z-karmelem.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj