Lekkie kotleciki z kurczaka
Lekkie kotleciki z kurczaka

Nie masz pomysłu, co przygotować dziś na obiad? Wypróbuj lekkie kotleciki z kurczaka, w wersji fit!

Starasz się dbać o linię, ale nie chcesz przechodzić na restrykcyjną dietę? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przepis na lekkie kotleciki z kurczaka, które smakują wprost wybornie!

Lekkie kotleciki z kurczaka. Pomysł na fit obiad!

Składniki na 8 kotlecików z kurczaka:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 małe lub 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub ryżowej)
  • sól i pierz do smaku, a dodatkowo, wedle uznania: słodka papryka, czosnek, tymianek.

Przygotowanie kotlecików z kurczaka:

Cukinię oraz marchew umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do osobnej miski, posól i odstaw na trochę, aby cukinia puściła wodę. W międzyczasie umyj mięso, osusz i oczyść z błon oraz chrząstek. Pokrój w kostkę, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż do osobnej miski, delikatnie posól i odstaw na bok. Odlej wodę z cukinii, a najlepiej wyciśnij ją przez ściereczkę kuchenną lub pieluchę tetrową. Do warzyw dodaj kurczaka, jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zostaw na kilka minut, aby smaki się ,,przegryzły”. Piekarnik nastaw na 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki i ułóż na blasze. Masa może być dość luźna, ale pod wpływem wysokiej temperatury, kotlety się zetną. Piecz przez około 30 minut.

Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub puree.

Lekkie kotleciki z kurczaka
Lekkie kotleciki z kurczaka

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj