pyszna szakszuka
pyszna szakszuka

Nie masz pomysłu na weekendowe śniadanie? Wypróbuj przepyszną szakszukę, którą przygotujesz w kilka chwil!

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? W takim razie z pewnością spodoba Ci się szakszuka, czyli jajka w nieco innej odsłonie. Wypróbuj w najbliższy weekend, a z pewnością pokochasz to danie!

Pomysł na weekendowe śniadanie – pyszna szakszuka!

Składniki na szakszukę dla 2 osób:

  • 3-4 jajka,
  • 3 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 zielona lub żółta papryka (albo połówka z każdego rodzaju),
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula (biała lub czerwona),
  • 1-2 ząbków czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka i inne, które lubisz, np. oregano, bazylia, ostra papryka,
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo: siekany szczypiorek lub zielona pietruszka.

Przygotowanie szakszuki:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pomidory (możesz je wpierw sparzyć i obrać ze skórki). Dopraw warzywa, dodaj koncentrat i zagotuj przez kilka minut. Pomiędzy sosem zrób otworki i wbij w nie jajka. Smaż pod przykryciem, aż białko się zetnie (żółtka powinny być płynne). Posyp szczypiorkiem lub pietruszką i podawaj ze świeżym pieczywem.

pyszna szakszuka
pyszna szakszuka

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj