Nie masz pomysłu na weekendowe śniadanie? Wypróbuj przepyszną szakszukę, którą przygotujesz w kilka chwil!
Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? W takim razie z pewnością spodoba Ci się szakszuka, czyli jajka w nieco innej odsłonie. Wypróbuj w najbliższy weekend, a z pewnością pokochasz to danie!
Pomysł na weekendowe śniadanie – pyszna szakszuka!
Składniki na szakszukę dla 2 osób:
- 3-4 jajka,
- 3 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 zielona lub żółta papryka (albo połówka z każdego rodzaju),
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula (biała lub czerwona),
- 1-2 ząbków czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka i inne, które lubisz, np. oregano, bazylia, ostra papryka,
- oliwa z oliwek
- dodatkowo: siekany szczypiorek lub zielona pietruszka.
Przygotowanie szakszuki:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pomidory (możesz je wpierw sparzyć i obrać ze skórki). Dopraw warzywa, dodaj koncentrat i zagotuj przez kilka minut. Pomiędzy sosem zrób otworki i wbij w nie jajka. Smaż pod przykryciem, aż białko się zetnie (żółtka powinny być płynne). Posyp szczypiorkiem lub pietruszką i podawaj ze świeżym pieczywem.
