Kojarzysz rollsy z restauracji Pizza Hut? Sama możesz przygotować znacznie lepsze! Wystarczy zaledwie kilka składników, aby stworzyć przekąski, które staną się hitem każdej imprezy!
Składniki:
– 1 opakowanie placków tortilli,
– 1 opakowanie dużej szynki (np. gotowanej),
– 1/2 szklanki tartego sera (np. Emmentaler lub Gouda),
– 1/2 szklanki tartej mozzarelli,
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
– 1 łyżka musztardy francuskiej,
– opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (można dać więcej),
– sól, pieprz, czerwona papryka.
Przygotowanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jogurt wymieszaj z musztardą francuską i rosyjską, przypraw solą, pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Sery wymieszaj ze sobą. Każdy płat tortilli posmaruj cienką warstwą sosu, następnie ułóż plastry szynki i posyp na wierzchu serami.
Tortillę zrolluj (warto przed zawinięciem schować brzegi tortilli do środka) i układaj na blasze łączeniem do dołu, tak aby tortilla nie rozwijała się w trakcie pieczenia.
Włóż do piekarnika na około 5-10 minut i wyjmij, kiedy tortilla zacznie się rumienić, a ser w środku będzie się topić.
Roladki pokrój na kawałki (z jednej tortilli wychodzi około 5-6 roladek), a w każdy z nich wbij wykałaczkę.
Podawaj z pozostałym sosem jogurtowo-musztardowym.
Przepis pochodzi ze strony: www.gruszkazfartuszka.pl/rollsy-z-tortilli/