Szukasz pomysłu na wykwintny niedzielny obiad? Oto przepis na danie, które zasmakuje każdemu – Cordon bleu z frytkami domowej roboty!
Spodziewasz się gości w weekend i chciałabyś zaserwować im wyszukane danie? Oto przepis na przepyszny kotlet Cordon bleu, który możesz podać z frytkami domowej roboty i lekką sałatką.
Przepis na niedzielny obiad – Cordon bleu z domowymi frytkami
Składniki na 4 kotlety Cordon bleu:
- 500 gram schabu,
- 2 grube (lub 4 cienkie) plastry sera,
- 2 grube plastry szynki (np. konserwowej),
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- ulubione przyprawy,
- olej do smażenia.
Przygotowanie kotletów Cordon bleu:
Schab pokrój na 4 plastry. Każdy z nich rozbij i dopraw. Na jednej połowie rozłóż szynkę oraz ser i nakryj drugą połową mięsa, tak aby powstała kieszonka. Delikatnie obtocz w jajku i bułce. Na patelni rozgrzej olej (powinien mieć wysokość minimum 0,5 centymetra, aby dobrze przykryć kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Kotlety możesz podawać z domowej roboty frytkami i lekką sałatką.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://umniewkuchni.home.blog/2013/02/26/kotlet-szwajcarski-cordon-bleu/