Zaskocz swoich gości przepysznym sernikiem z jogurtów greckich!
Sernik z jogurtów greckich jest tak lekki, że aż rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i zniknie z talerza w oka mgnieniu.
Puszysty sernik z jogurtów greckich. PYSZNOŚCI!
Spód ciasta – składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 125 g masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao,
- szczypta soli.
Masa – składniki:
- 1200 gram jogurtu greckiego (3 duże opakowania),
- 8 jajek,
- 1/2 szklanki cukru (można dać więcej),
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 2 opakowania budyniu bez cukru (smak waniliowy lub śmietankowy),
- 3/4 szklanki oleju.
Polewa – składniki:
Po 3 łyżki:
- jogurtu naturalnego lub śmietany,
- masła,
- kakao,
- cukru.
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiej przez sito do miski. Dodaj masło lub margarynę i posiekaj nożem na mniejsze kawałki, a następnie wyrób rękami na jednolitą masę. Włóż do lodówki na około godzinę, a w tym czasie przygotuj masę jogurtową.
W jednej misce ubij żółtka z cukrem, a w drugiej białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka i żółtka wymieszaj delikatnie łopatką. Następnie dodaj jogurty oraz budynie i delikatnie zamieszaj. Na samym końcu wolej olej i ostatni raz dokładnie przemieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem i obsyp mąką lub bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na formę o wymiarach 36×24 cm. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masę jogurtową wylej na spód i piecz przez 60-70 minut w 160-170 stopniach. Wyłącz piekarnik i trzymaj ciasto jeszcze przez 10 minut w cieple, po czym uchyl nieco drzwi od pieca.
W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj cukier, kakao oraz jogurt. Gotuj przez chwilę, aż do połączenia się wszystkich składników. Przestudź nieco i polej masą sernik.
Przepis pochodzi ze strony: http://thesweetdamsel.blogspot.com/2014/05/sernik-z-jogurtow-greckich.html