Pyszne ciacho Maxi King bez pieczenia
Foto: Mojegotowanie.pl / @Bernika

Lubisz Maxi Kinga? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na domowej roboty ciasto bez pieczenia, inspirowane tym pysznym batonikiem!

Maxi Kinga uwielbiają nie tylko dzieci. Ten pyszny batonik ma niestety jedną wadę – zbyt szybko znika. Na szczęście możesz łatwo przygotować całą blachę ciasta, które będzie smakowało niemal identycznie. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Pyszne ciacho Maxi King bez pieczenia! Dla leniwych 🙂

Składniki na warstwę mleczną:

  • 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 2 opakowania serka waniliowego typu Danio.

Składniki na warstwę krówkową:

  • 1 puszka masy kajmakowej.

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 85 ml śmietany kremówki (około 1/3 szklanki)
  • 150 gram orzeszków ziemnych (solonych lub nie).

Dodatkowo:

  • 2 opakowania herbatników maślanych (około 500 gram).

Przygotowanie ciasta Maxi King:

Masło zmiksuj razem z cukrem pudrem. Następnie dodawaj porcjami mleko w proszku, naprzemiennie z serkiem waniliowym. Mieszaj, aż powstanie gładki krem. Puszkę z masą kajmakową wstaw do garnka i zalej gorącą wodą. Trzymaj tak przez kilka minut, aby zrobiła się bardziej płynna.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż warstwę herbatników. Wyłóż połowę masy mlecznej i przykryj warstwą herbatników. Rozprowadź masę kajmakową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż resztę masy mlecznej, a na wierzchu rozłóż herbatniki.

W garnku rozpuść czekoladę razem ze śmietanką. Kiedy masa nieco przestygnie, dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Polewę wylej na wierzchu ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

Pyszne ciacho Maxi King bez pieczenia
Foto: Mojegotowanie.pl / @Bernika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj