Lubisz Maxi Kinga? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na domowej roboty ciasto bez pieczenia, inspirowane tym pysznym batonikiem!
Maxi Kinga uwielbiają nie tylko dzieci. Ten pyszny batonik ma niestety jedną wadę – zbyt szybko znika. Na szczęście możesz łatwo przygotować całą blachę ciasta, które będzie smakowało niemal identycznie. Koniecznie sprawdź ten przepis!
Pyszne ciacho Maxi King bez pieczenia! Dla leniwych 🙂
Składniki na warstwę mleczną:
- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
- ? szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania serka waniliowego typu Danio.
Składniki na warstwę krówkową:
- 1 puszka masy kajmakowej.
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 85 ml śmietany kremówki (około 1/3 szklanki)
- 150 gram orzeszków ziemnych (solonych lub nie).
Dodatkowo:
- 2 opakowania herbatników maślanych (około 500 gram).
Przygotowanie ciasta Maxi King:
Masło zmiksuj razem z cukrem pudrem. Następnie dodawaj porcjami mleko w proszku, naprzemiennie z serkiem waniliowym. Mieszaj, aż powstanie gładki krem. Puszkę z masą kajmakową wstaw do garnka i zalej gorącą wodą. Trzymaj tak przez kilka minut, aby zrobiła się bardziej płynna.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż warstwę herbatników. Wyłóż połowę masy mlecznej i przykryj warstwą herbatników. Rozprowadź masę kajmakową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż resztę masy mlecznej, a na wierzchu rozłóż herbatniki.
W garnku rozpuść czekoladę razem ze śmietanką. Kiedy masa nieco przestygnie, dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Polewę wylej na wierzchu ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
