Lubisz Maxi Kinga? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na domowej roboty ciasto bez pieczenia, inspirowane tym pysznym batonikiem!
Maxi Kinga uwielbiają nie tylko dzieci. Ten pyszny batonik ma niestety jedną wadę – zbyt szybko znika. Na szczęście możesz łatwo przygotować całą blachę ciasta, które będzie smakowało niemal identycznie, jak Twoja ulubiona przekąska. Koniecznie sprawdź ten przepis!
Pyszne ciacho Maxi King bez pieczenia! Dla leniwych 🙂
Składniki na warstwę mleczną:
- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania serka waniliowego typu Danio.
Składniki na warstwę krówkową:
- 1 puszka masy kajmakowej.
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 85 ml śmietany kremówki (około 1/3 szklanki)
- 150 gram orzeszków ziemnych (solonych lub nie).
Dodatkowo:
- 2 opakowania herbatników maślanych (około 500 gram).
Przygotowanie ciasta Maxi King:
Masło zmiksuj razem z cukrem pudrem. Następnie dodawaj porcjami mleko w proszku, naprzemiennie z serkiem waniliowym. Mieszaj, aż powstanie gładki krem. Puszkę z masą kajmakową wstaw do garnka i zalej gorącą wodą. Trzymaj tak przez kilka minut, aby zrobiła się bardziej płynna.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż warstwę herbatników. Wyłóż połowę masy mlecznej i przykryj warstwą herbatników. Rozprowadź masę kajmakową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż resztę masy mlecznej, a na wierzchu rozłóż herbatniki.
W garnku rozpuść czekoladę razem ze śmietanką. Kiedy masa nieco przestygnie, dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Polewę wylej na wierzchu ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Maxi ciacho jest gotowe! Smacznego!