Wypróbuj przepis na wykwintne danie obiadowe, które wychodzi każdemu!
Schab duszony w sosie pieczarkowym – wykwintne danie, które każdemu wychodzi!
Składniki:
- 500 gram schabu bez kości,
- olej do smażenia,
- około 1/3 szklanki mąki,
- około 700 ml wody,
- sól, pieprz, kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz kolorowy.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 250 gram pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Schab pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Każdy z nich dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na minimum godzinę (możesz zostawić na całą noc). Obtocz w mące i podsmaż na oleju, aż się zarumienią.
Gotowe kotlety ułóż na patelni, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, zalej wodą i duś na niewielkim ogniu przez około 60 minut. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż do momentu aż woda z pieczarek wyparuje.
Kotlety zdejmij z patelni i dodaj do wywaru podsmażone pieczarki z cebulą. Kiedy całość się zagotuje, dodaj kotlety i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
Mięso możesz podawać z pieczonymi ziemniakami.