Schab duszony w sosie pieczarkowym
Schab duszony w sosie pieczarkowym

Wypróbuj przepis na wykwintne danie obiadowe, które wychodzi każdemu!

Schab duszony w sosie pieczarkowym – wykwintne danie, które każdemu wychodzi!

Składniki:

  • 500 gram schabu bez kości,
  • olej do smażenia,
  • około 1/3 szklanki mąki,
  • około 700 ml wody,
  • sól, pieprz, kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz kolorowy.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 250 gram pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

Schab pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Każdy z nich dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na minimum godzinę (możesz zostawić na całą noc). Obtocz w mące i podsmaż na oleju, aż się zarumienią.

Gotowe kotlety ułóż na patelni, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, zalej wodą i duś na niewielkim ogniu przez około 60 minut. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż do momentu aż woda z pieczarek wyparuje.

Kotlety zdejmij z patelni i dodaj do wywaru podsmażone pieczarki z cebulą. Kiedy całość się zagotuje, dodaj kotlety i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.

Mięso możesz podawać z pieczonymi ziemniakami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj