Wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych
Przepis: https://kulinarneprzeboje.pl/napoleonka-na-herbatnikach

Wypróbuj przepis na wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych, które zaskoczy Cię obłędnym smakiem i prostotą wykonania.

Wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych

Składniki na Napoleonkę na herbatnikach maślanych:

  • 5 szklanek mleka 2%,
  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 3/4 szklanki cukru (jeżeli lubisz mocno słodkie ciasta, możesz dać całą szklankę),
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego,
  • szczypta soli,
  • około 40 sztuk herbatników maślanych.

Przygotowanie Napoleonki na herbatnikach maślanych:

Do garnka wlej 4 szklanki mleka (około litra), dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i zagotuj. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj proszki budyniowe oraz mąkę, aby pozbyć się grudek. Kiedy mleko się zagotuje, wlej budyń i mieszaj energicznym ruchem, aż zgęstnieje. Przykryj garnek folią aluminiową (powinna dotykać budyniu) i odstaw do wystudzenia.

Chłodny budyń miksuj przez kilka minut, a następnie w osobnym naczyniu zacznij ucierać masło na puszysty krem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj po łyżce budyniu, aż uzyskasz gładki krem.

Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż folią aluminiową. Na dnie rozłóż herbatniki maślane, a następnie krem budyniowy. Wyrównaj wierzch i przykryj pozostałymi ciasteczkami. Gotowy deser wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych
Przepis: https://kulinarneprzeboje.pl/napoleonka-na-herbatnikach

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/05/02/napoleonka-na-herbatnikach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj