Wypróbuj przepis na wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych, które zaskoczy Cię obłędnym smakiem i prostotą wykonania.
Wyjątkowe ciasto Napoleonka na herbatnikach maślanych
Składniki na Napoleonkę na herbatnikach maślanych:
- 5 szklanek mleka 2%,
- 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej),
- 3/4 szklanki cukru (jeżeli lubisz mocno słodkie ciasta, możesz dać całą szklankę),
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 czubate łyżki mąki tortowej,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego,
- szczypta soli,
- około 40 sztuk herbatników maślanych.
Przygotowanie Napoleonki na herbatnikach maślanych:
Do garnka wlej 4 szklanki mleka (około litra), dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i zagotuj. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj proszki budyniowe oraz mąkę, aby pozbyć się grudek. Kiedy mleko się zagotuje, wlej budyń i mieszaj energicznym ruchem, aż zgęstnieje. Przykryj garnek folią aluminiową (powinna dotykać budyniu) i odstaw do wystudzenia.
Chłodny budyń miksuj przez kilka minut, a następnie w osobnym naczyniu zacznij ucierać masło na puszysty krem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj po łyżce budyniu, aż uzyskasz gładki krem.
Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż folią aluminiową. Na dnie rozłóż herbatniki maślane, a następnie krem budyniowy. Wyrównaj wierzch i przykryj pozostałymi ciasteczkami. Gotowy deser wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/05/02/napoleonka-na-herbatnikach