Uwielbiasz krówki? To świetnie się składa! Te przepyszne cukierki możesz zrobić sama w domu!
Przepis na domowej roboty krówki jest bardzo prosty, a ich smak jest obłędny! Raz spróbujesz i już nigdy więcej nie będziesz chciała jeść kupnych!
Składniki na domowej roboty krówki:
- 250 ml śmietany kremówki,
- 50 dag cukru,
- 10 dag masła,
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki kakao lub ? tabliczki czekolady deserowej (opcjonalnie).
Przygotowanie domowej roboty krówek:
Masło, cukier, kakao i/lub czekoladę umieść w garnku z grubym dnem i zagotuj. Dodaj śmietankę oraz szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut, aby uzyskać krówki-ciągutki lub nieco dłużej, aby otrzymać krówki kruche (max. do 80 minut). Pamiętaj o tym, aby masę często mieszać, w przeciwnym razie będzie się przypalać. Przyda Ci się silikonowa łopatka. Masa jest gotowa, kiedy będzie miała brązowy kolor. Możesz zrobić test: wylej odrobinę masy na zwilżony talerzyk – jeśli zacznie zastygać, to znaczy, że jest gotowa. Garnek zdejmij z ognia, dodaj masło i energicznie wymieszaj.
Gotową masę wlej do silikonowej formy (albo zwykłej wyłożonej folią aluminiową) i odstaw do zastygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.
Smacznego!