domowej roboty krówki
Zdjęcia: Onlycrumbsremain.com || Daringgourmet.com

Uwielbiasz krówki? To świetnie się składa! Te przepyszne cukierki możesz zrobić sama w domu!

Przepis na domowej roboty krówki jest bardzo prosty, a ich smak jest obłędny! Raz spróbujesz i już nigdy więcej nie będziesz chciała jeść kupnych!

Składniki na domowej roboty krówki:

  • 250 ml śmietany kremówki, 
  • 50 dag cukru, 
  • 10 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki kakao lub ½ tabliczki czekolady deserowej (opcjonalnie).

Przygotowanie domowej roboty krówek: 

Masło, cukier, kakao i/lub czekoladę umieść w garnku z grubym dnem i zagotuj. Dodaj śmietankę oraz szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut, aby uzyskać krówki-ciągutki lub nieco dłużej, aby otrzymać krówki kruche (max. do 80 minut). Pamiętaj o tym, aby masę często mieszać, w przeciwnym razie będzie się przypalać. Przyda Ci się silikonowa łopatka. Masa jest gotowa, kiedy będzie miała brązowy kolor. Możesz zrobić test: wylej odrobinę masy na zwilżony talerzyk – jeśli zacznie zastygać, to znaczy, że jest gotowa. Garnek zdejmij z ognia, dodaj masło i energicznie wymieszaj.

Gotową masę wlej do silikonowej formy (albo zwykłej wyłożonej folią aluminiową) i odstaw do zastygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.

Smacznego!

domowej roboty krówki
Zdjęcia: Onlycrumbsremain.com || Daringgourmet.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj