Oto przepis na pyszne bułki śniadaniowe, które zrobisz w kilka chwil. Wypróbuj w najbliższy weekend!
Masz ochotę przygotować pyszne śniadanko w weekend? W takim razie koniecznie upiecz bułeczki z naszego przepisu! Domownicy będą zachwyceni!
Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe. Smakują jak z piekarni!
Składniki na 12 sztuk:
- 500-600 gram mąki typu 500,
- 30 gram świeżych drożdży lub 8 gram drożdży instant,
- 200-300 ml przegotowanej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie bułeczek:
Mąkę przesiej przez sitko do miski i zrób na środku dołek. Rozkrusz świeże drożdże lub wsyp drożdże instant, dodaj cukier, sól oraz wodę. Zagnieć krótko składniki, aby powstało elastyczne i miękkie ciasto.
Gotowe ciasto podziel na 12 części, wylej odrobinę oleju na dłonie, aby masa się nie kleiła i uformuj bułeczki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Nożem namoczonym w oleju możesz zrobić nacięcia na każdej bułce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem albo makiem (możesz pominąć ten krok).
Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.