Masz ochotę na pyszny, lekki deser? Wypróbuj przepis na galaretkowiec, który zasmakuje całej rodzinie!
Lubisz galaretki? W takim razie z pewnością przypadnie Ci do gustu poniższy przepis!
Galaretkowiec, czyli super lekki deser na upalne dni
Do wykonania galaretkowca będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 5 opakowań galaretki (jeżeli deser ma mieć jeden kolor, wybierz ten sam smak, a jeśli chcesz stworzyć wersję kolorową, kup 2 opakowania o smaku cytrynowym i 3 w innym),
- 500 gram jogurtu greckiego,
- 1,25 litra wody,
- opcjonalnie: paczka herbatników.
Przygotowanie galaretkowca:
Jednokolorowy galaretkowiec:
Do miski wsyp zawartość 5 opakowań od galaretek i zalej wrzącą wodą (1,25 litra). Odstaw na bok do ostudzenia. W międzyczasie w drugiej misce miksuj przez chwilę jogurt grecki, aby nabrał lekkości. Kiedy galaretka będzie przestudzona, ale nie zdąży jeszcze stężeć (aby przyspieszyć ten proces, możesz ją od czasu do czasu przemieszać), przelej ją do miski z jogurtem, wymieszaj i wlej do dowolnej formy, wyłożonej folią spożywczą. Deser włóż do lodówki na minimum kilka godzin.
Wielokolorowy galaretkowiec:
Do osobnych miseczek wsyp zawartość 3 opakowań od galaretek i zalej wrzącą wodą (750 ml). Odstaw na bok do ostudzenia, a kiedy będą chłodne, włóż je do lodówki. Jeżeli masz silikonowe foremki do lodu, możesz przelać do nich galaretki, dzięki czemu, będą miały ciekawe kształty po wystudzeniu.
Zawartość 2 opakowań galaretek cytrynowych wsyp do miski i zalej wrzącą wodą (500 ml). Odstaw na bok do ostudzenia. W osobnym naczyniu miksuj przez chwilę jogurt grecki, aby nabrał lekkości. Przestudzoną, ale nie stężoną galaretkę przelej do naczynia z jogurtem i wymieszaj. Wyjmij z lodówki kolorowe galaretki i pokój w dowolne kształty lub wyciągnij z silikonowych foremek. Dodaj do naczynia z cytrynową galaretką oraz jogurtem i wymieszaj. Wlej do dowolnej formy, wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum kilka godzin.
Galaretkowiec z herbatnikami:
Obie wersje deseru możesz przygotować z herbatnikami. Wystarczy, że wyłożysz formę ciasteczkami, a następnie przelejesz do niej galaretkę. Chłódź w lodówce, tak samo jak w przypadku deseru bez dodatku herbatników.
Przepis: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/search?q=galaretkowiec