Masz ochotę przekąsić coś słodkiego? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na lekkie pączki z serka homogenizowanego!
Lekkie pączki z serka homogenizowanego
Składniki na lekkie pączki z serka homogenizowanego:
- 250 g serka homogenizowanego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie lekkich pączków z serka homogenizowanego:
- Wymieszaj serki homogenizowane, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Użyj trzepaczki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj składniki do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
- Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu ciasto na około godzinę, aby urosło. Masa powinna podwoić swoją objętość.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Zanurz łyżkę w wodzie, a następnie nakładaj porcje ciasta do gorącego oleju.
- Smaż pączki z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Jeśli masz ochotę, możesz posypać pączki cukrem pudrem.
Puszyste pączki o delikatnym smaku serka homogenizowanego możesz podać na śniadanie, podwieczorek lub jako słodki przysmak na specjalne okazje. Smacznego!
