Szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad, który szybko się przyrządza? Koniecznie wypróbuj makaron ze szpinakiem!
Makaron ze szpinakiem – pomysł na szybki i smaczny obiad
Składniki na makaron ze szpinakiem:
- 500 gram ulubionego makaronu (1 opakowanie),
- 1 opakowanie szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 1 drobno pokrojona cebula,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 180-200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (opcjonalnie),
- parmezan do posypania,
- pomidorki koktajlowe lub świeże listki bazylii do ozdoby.
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem:
W garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę, dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a kiedy zacznie pachnieć dorzuć szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i opcjonalnie czosnkiem granulowanym. Smaż przez kilka minut, aż woda, która się pojawi, wyparuje.
Na sam koniec dodaj śmietanę i mieszaj całość, aż się zagotuje. Możesz wymieszać makaron razem z sosem w garnku lub nakładać osobno na talerze. Gotową porcję posyp tartym parmezanem i ozdób listkami bazylii bądź pomidorkiem koktajlowym.
Smacznego!