racuszki bananowe

Szukasz pomysłu na pyszne, lekkie śniadanie? Wypróbuj pyszne racuszki bananowe!

Brakuje Ci pomysłu, co przygotować na śniadanie? Placuszki z bananów robi się szybko i prosto, a w smaku są przepyszne! Dobrze smakują na ciepło i na zimno, więc możesz zjeść je od razu albo zabrać je ze sobą do pracy czy na uczelnię. Poniżej znajdziesz przepis na te pyszności!

Prosty przepis na bananowe racuszki śniadaniowe

Składniki na racuszki bananowe:

  • 200 gram mąki (około 1,5 szklanki),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 180 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego – do smażenia,
  • odrobina soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).

Przygotowanie racuszków bananowych:

Banana rozgnieć widelcem na papkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodaj jajka, mleko i opcjonalnie miód / syrop klonowy. Wymieszaj wszystko rózgą i cały czas mieszając, dodawaj powoli mąkę oraz proszek do pieczenia. Możesz przesiać je przez sitko, aby nie powstały grudki. Masa powinna być dość gęsta. Kiedy będzie gotowa odstaw ją na chwilę na bok.

Na patelni rozgrzej olej i przy pomocy łyżki wylewaj partiami ciasto, formując niewielkie placuszki. Smaż przez około 2-3 minuty, a następnie obróć na drugą stronę przy pomocy łopatki. Odczekaj kolejne 2-3 minuty i zdejmij partię placuszków z patelni.

Racuszki podawaj z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

racuszki bananowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj