Lubisz pizzę? W takim razie koniecznie powinnaś wypróbować przepis na calzone, czyli pizzę w kształcie pierożka. Pycha!
Pyszne calzone czyli przepis na pizzę w kształcie pierożka
Składniki na ciasto calzone:
- 25 gram świeżych drożdży lub 10 gram suszonych,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: szczypta soli, pieprz.
Składniki na farsz do calzone:
- 1 opakowanie pieczarek (200 gram),
- 100 gram żółtego sera w kostce (lub tartego),
- kilka plastrów szynki,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy,
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, zioła prowansalskie, kminek.
Przygotowanie calzone:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuść cukier, pokrusz świeże drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jeżeli używasz drożdży suszonych, po prostu wymieszaj je z mąką.
Rozczyn z drożdży przelej do mąki, dodaj mleko, oliwę z oliwek, sól i wymieszaj składniki łyżką. Kiedy się połączą, przełóż ciasto na blat i zacznij wyrabiać. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką u odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj farsz – cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki, paprykę oraz przyprawy.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj jedną porcję w taki sposób, aby uzyskała owalny kształt. Połowę ,,jajka” posmaruj koncentratem, a następnie przełóż połowę farszu z patelni, dodaj kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę oraz tarty ser. Złóż ciasto i zlep końce w taki sposób, aby wyglądem przypominało pieroga. Powtórz wszystkie czynności z pozostałymi składnikami. Na koniec posmaruj wierzch calzone niewielką ilością koncentratu pomidorowego, posyp ziołami prowansalskimi oraz kminkiem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
