Wypróbuj przepis na rogaliki budyniowe, które smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste!
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasz prosty przepis na obłędne rogaliki budyniowe. W sam raz do popołudniowej kawki!
Rogaliki budyniowe – idealne do kawki!
Składniki:
- 220 gram mąki pszennej typ 500,
- 100 gram miękkiego masła (pół kostki),
- 50 gram cukru białego lub brązowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 40 gram budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mleka.
Posypka:
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i miksuj przez kilka minut na jednolitą i zwartą masę. Uformuj kulkę, oprósz delikatnie mąką i zawiń w folię spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki. Po upływie czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj w taki sposób, aby powstał okrągły placek. Ostrym nożem podziel ciasto na 16 równych części. Zawiń każdy trójkąt i uformuj z niego rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-15 minut w 180 stopniach. Wyjmij rogaliki i posyp je cukrową mieszanką. Studź na kratce do pieczenia.
Smacznego!