Rogaliki budyniowe

Wypróbuj przepis na rogaliki budyniowe, które smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasz prosty przepis na obłędne rogaliki budyniowe. W sam raz do popołudniowej kawki!

Rogaliki budyniowe – idealne do kawki!

Składniki:

  • 220 gram mąki pszennej typ 500,
  • 100 gram miękkiego masła (pół kostki),
  • 50 gram cukru białego lub brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 40 gram budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka.

Posypka:

  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i miksuj przez kilka minut na jednolitą i zwartą masę. Uformuj kulkę, oprósz delikatnie mąką i zawiń w folię spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki. Po upływie czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj w taki sposób, aby powstał okrągły placek. Ostrym nożem podziel ciasto na 16 równych części. Zawiń każdy trójkąt i uformuj z niego rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-15 minut w 180 stopniach. Wyjmij rogaliki i posyp je cukrową mieszanką. Studź na kratce do pieczenia.

Smacznego!

Rogaliki budyniowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj