Wypróbuj przepis na śmietankowy sernik z białą czekoladą. Zakochasz się w tym smaku!
Sernik to ciasto, które smakuje niemal wszystkim. Co więcej, jest dość łatwe w przygotowaniu, dlatego tak wiele pań domu kocha je piec. W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na śmietankowy sernik z białą czekoladą, który rozpływa się w ustach. Koniecznie go wypróbuj, a nie pożałujesz!
Śmietankowy sernik z białą czekoladą. Niebo w gębie!
Składniki na śmietankowy sernik z białą czekoladą:
- 300 gram ciasteczek zbożowych czekoladowych
- 100 gram masła
- 1 kilogram twarogu na sernik
- 250 gram serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (ew. 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 250 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 300 gram białej czekolady
- 5 jajek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 gram śmietany 12%
- 100 gram śmietanki 30%
- (opcjonalnie) 5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie śmietankowego sernika z białą czekoladą:
W garnuszku roztop masło i odstaw na moment do przestudzenia. W tym czasie pokrusz ciasteczka i wrzuć do miski. Wymieszaj z masłem. Masę przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij, aby stworzyła równy spód sernika. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175?C i piecz przez około 7 minut, a następnie wystudź.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. W misce zmiksuj 750 gram twarogu (? wiaderka), proszek budyniowy i mleko skondensowane. Dodawaj po 1 jajku, ciągle miksując. Na sam koniec dodaj roztopioną czekoladę oraz aromat waniliowy. Masę serową wylej na upieczony spód. Piecz przez 15 minut w 175?C, a następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150?C i piecz jeszcze przez 45 minut.
Ubij śmietankę 30%, aż zgęstnieje. W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę 12% z cukrem pudrem i pozostałym twarogiem. Połącz masę z ubitą śmietanką 30%. Wyłóż na sernik i piecz jeszcze przez około 30 minut w 150?C.
Wierzch ciasta możesz przyozdobić malinami lub innymi owocami.