Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką. Pychota!
Nie masz pomysłu na obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę makaronową, która zawsze wychodzi!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką!
Składniki na zapiekankę:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 300 g makaronu świderki lub rurki (około ? paczki)
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kostka żółtego sera 200 g
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie.
Składniki na sos do zapiekanki:
- 250 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie zapiekanki:
Makaron ugotuj na półtwardo, przerzuć na sito i przelej zimną wodą. Odstaw na bok do odsączenia. Cebulę pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone, przyprawy oraz ketchup i usmaż. Odstaw na bok. Pieczarki obierz ze skóry (opcjonalnie), pokój w średniej wielkości plastry i podsmaż. W międzyczasie pokrój w plastry paprykę, dodaj do pieczarek i smaż razem przez kilka minut.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: makaron, mięso mielone z cebulą, pieczarki z papryką.
W osobnym naczyniu przygotuj sos: śmietankę wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie. Gotowym sosem zalej zapiekankę, posyp na wierzchu startym żółtym serem i odrobiną ziół prowansalskich.
Piecz przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach.
Mniam!

Przepis pochodzi ze strony: www.kuchennesmaki.pl