zapiekanka makaronowa
www.kuchennesmaki.pl

Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką. Pychota!

Nie masz pomysłu na obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę makaronową, która zawsze wychodzi!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką!

Składniki na zapiekankę:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 300 g makaronu świderki lub rurki (około ¾ paczki)
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kostka żółtego sera 200 g
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie.

Składniki na sos do zapiekanki:

  • 250 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie zapiekanki:

Makaron ugotuj na półtwardo, przerzuć na sito i przelej zimną wodą. Odstaw na bok do odsączenia. Cebulę pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone, przyprawy oraz ketchup i usmaż. Odstaw na bok. Pieczarki obierz ze skóry (opcjonalnie), pokój w średniej wielkości plastry i podsmaż. W międzyczasie pokrój w plastry paprykę, dodaj do pieczarek i smaż razem przez kilka minut.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: makaron, mięso mielone z cebulą, pieczarki z papryką.

W osobnym naczyniu przygotuj sos: śmietankę wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie. Gotowym sosem zalej zapiekankę, posyp na wierzchu startym żółtym serem i odrobiną ziół prowansalskich.

Piecz przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach.

Mniam!

zapiekanka makaronowa
www.kuchennesmaki.pl

Przepis pochodzi ze strony: www.kuchennesmaki.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj