Poznaj przepis na ulubione ciacho czekoladoholików! Będziesz zaskoczona, jakie to jest dobre!
Ciacho obłędnie czekoladowe!
Składniki:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 100 gram cukru
- 100 gram mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie: 1 torebka cukru wanilinowego, owoce do dekoracji (np. maliny lub borówki).
Przygotowanie:
Jajka miksuj z cukrem przez około 5 minut. Dodaj mielone migdały, kakao, szczyptę soli i wymieszaj. Odłam z tabliczki czekolady jeden rządek i odłóż go na bok. Resztą rozpuść w rondelku z łyżką masła. Ostudź przez 5 minut i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik nastaw na 150°, tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, a na wierzchu ułóż posiekaną czekoladę i owoce. Piecz przez około 30-35 minut.
Po wystudzeniu możesz przyozdobić ciasto świeżymi owocami lub pokruszonymi orzechami.
Smacznego!