japoński suflet sernikowy
Cooklabo.blogspot.com

Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto, które zrobi furorę na każdej imprezie!

Twoi znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą, a Ty nie masz ich czym poczęstować? Nie musisz biec do sklepu! Z zaledwie 3 składników stworzysz genialne ciacho, które zasmakuje każdemu! Wypróbuj koniecznie przepis na Japoński suflet sernikowy, który przyrządzisz w kilka chwil!

Składniki na Japoński suflet sernikowy:

  • 3 jajka
  • 120g białej czekolady (1,5 tabliczki)
  • 1 opakowanie kremowego serka (np. Philadelphia).

Przygotowanie Japońskiego sufletu sernikowego:

Białka oddziel od żółtek, wlej do miski i odstaw do lodówki. Nastaw piekarnik na 170 stopni. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Wyciągnij z lodówki białka i ubij mikserem na sztywną pianę. Kiedy czekolada się rozpuści dodaj do niej serek i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę na bok, aby masa nieco przestygła, a następnie dodaj żółtka i dokładnie połącz wszystko ze sobą. Dodawaj partiami pianę z białek i mieszaj delikatnie szpatułką, aż do uzyskania gładkiej masy.

Przelej masę do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy 16 cm (lub kwadratowej o boku 15 cm) delikatnie stuknij nią o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na blachę wylej około pół szklanki ciepłej wody, a na środku ustaw formę z ciastem. Piecz przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 160 stopni i pozostaw na kolejne 15 minut. Wyłącz piekarnik i trzymaj w nim ciasto przez około 15 minut, aby mieć pewność, że będzie upieczone.

Ostrożnie uchyl piekarnik i po upływie kilku minut wyłóż ciasto do ostudzenia. Dzięki temu zabiegowi sernik nie opadnie.

Posyp na wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj