Naszła Cię ochota na pizzę, ale nie masz pod ręką drożdży? Wypróbuj banalny przepis na pizzę z piekarnika, która wychodzi każdemu!
Pizzę uwielbiają niemal wszyscy! Zajadają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jej wykonanie jest bardzo proste, jednak dość czasochłonne, z uwagi na ciasto, które potrzebuje około 40 minut na wyrośnięcie. Na szczęście nie musisz tyle czekać! Wypróbuj przepis na pizzę z patelni, którą robi się bardzo szybko, a jej smak jest obłędny!
Pyszna & szybka pizza z patelni. Musisz ją spróbować!
Pizzę z patelni zrobisz w zaledwie 15 minut. Do jej przygotowania nie potrzebujesz drożdży! Wystarczy teflonowa patelnia, 4 składniki na ciasto, koncentrat pomidorowy i Twoje ulubione dodatki.
Składniki na spód do pizzy z patelni:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 450 lub 550),
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 3-4 łyżki ciepłej wody,
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki na wierzch pizzy z patelni:
- koncentrat pomidorowy lub passata,
- szynka, salami lub kiełbasa,
- pieczarki, cebula, pomidory
- ulubiony ser,
- ulubione przyprawy, np. oregano, bazylia, czosnek granulowany,
- opcjonalnie: świeża bazylia lub rukola.
Przygotowanie pizzy z patelni:
Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, olej i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj. Podsmaż krótko na patelni teflonowej z obu stron. Ciasto posmaruj koncentratem, połóż na wierzch podsmażone pieczarki z cebulą, mięso, plastry pomidora oraz ser, posyp przyprawami i smaż pod przykryciem przez kilka minut.
Na koniec możesz przyozdobić pizzę listkami świeżej bazylii lub rukoli.
Smacznego!