Oto prosty przepis na pyszny sernik zebra. Wychodzi każdej pani domu!
Sernik zebra wygląda przepysznie i tak też smakuje, a jego wykonanie jest dziecinnie proste! Koniecznie wypróbuj ten przepis w najbliższy weekend 🙂
Składniki na Sernik zebra:
- 1 kilogram twarogu sernikowego z wiaderka
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie Sernika zebra:
Ser przełóż do miski i zacznij miksować na wolnych obrotach. Dodaj po kolei jajka, cukier oraz budyń, cały czas mieszając (po dodaniu proszku budyniowego możesz na chwilę zwiększyć obroty miksera).
Połowę masy przełóż do drugiego naczynia i wymieszaj z kakao.
Piekarnik nastaw na 160 stopni. Formę o wymiarach 23 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na przemian 1 łyżkę jasnej masy i 1 łyżkę ciemnej. Formę z ciastem postaw na większą blachę, wypełnioną do połowy wodą. Dzięki temu ciasto wyjdzie puszyste i wilgotne.
Piecz przez około 1 godzinę, po czym zwiększ temperaturę do 170 stopni i pozostaw jeszcze w piekarniku przez 15 minut. Po upływie czasu ustaw temperaturę na 0 i uchyl delikatnie drzwi od piekarnika.
Źródło tekstu: https://napiecyku.pl/2014/01/sernik-zebra